Site Loader

Ralph Peterson Jr., en trummis, bandledare, kompositör och pedagog vars lungande framdrivning och flyktig förbränning var kännetecken för en jazzkarriär som spänner över mer än 40 år, dog på måndag i North Dartmouth, Massachusetts. Orsaken var komplikationer från cancer, hans chef, Laura Martinez, berättar för NPR Music; Peterson hade levt med sjukdomen de senaste sex åren. Han var 58.

Den rena, påtryckande kraften i Petersons beat, ihop med hans vaksamma öra och smidiga dynamik, gjorde honom till en av de framstående jazzmusikerna som kom fram på 1980-talet. En del av en strävande kamratgrupp som kallas Young Lions, som sammanföll kring återuppkomsten av akustisk hårdbop, utmärkte sig tidigt som en mäktig förvaltare av denna tradition.

“Det är musik som kretsar kring riktigt tvetydiga harmonier och skiftande, kvicksilvermelodier”, skrev Jon Pareles 1990 och granskade en föreställning för New York Times. “Svårt som det är att spela, återupplivade Peterson och hans grupp stilens känsla av risk och triumf.”

Risk och triumf, var och en oupplöslig från den andra, beskriver passande nästan all musik som är förknippad med Peterson – som en lokmotor på de första skivorna av trumpetaren Terence Blanchard och saxofonisten Donald Harrison; som ledare för band som Triangular, en våldsam pianotrio och Fo’tet, med en frontlinje av saxofon och vibrafon; och som den smorde arvtagaren till Art Blakey, en hard-bop stamfader och trummis-bandledare till Jazz Messengers, vars led producerade flera generationer av stora jazztalanger.

Martin Dahlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *